Red Bag Delivery

Als je een veulentje fokt hoop je natuurlijk altijd dat de dracht, bevalling en het opgroeien van het veulen zonder problemen zal gaan. Helaas kunnen er natuurlijk altijd wel complicaties ontstaan. Ik ben al bij heel wat bevallingen geweest en dit was de eerste keer dat ik een red bag delivery mee maakte. Aan de reacties te zien van sommige mensen blijkt dat heel veel mensen niet weten wat er aan de hand is en hoe ze dan moeten handelen.

Een red bag delivery wil zeggen dat het veulen ter wereld komt terwijl er een rood vlies omheen zit. Dit komt door het voortijdig loslaten van de placenta. Bij een red bag delivery ziet het eruit alsof de merrie een rode fluweelachtige ballon probeert uit te persen. Wanneer je er niet op tijd bij bent of onjuist handelt is de red bag delivery een gevaarlijke complicatie. Het veulen krijgt namelijk zuurstof via de placenta en bij het voortijdig loslaten is het veulen afgesloten van zuurstof. Wanneer er niet tijdig ingegrepen wordt zal het veulen stikken. Bij een normale bevalling verschijnt de placenta, ook wel nageboorte, pas ná de geboorte.

Bij een red bag delivery breekt het water niet en verschijnt er een rode waterzak uit de vulva in plaats van de normale witte vlies met voorbeentjes. Dit is een deel van de placenta. Dit betekent dat je meteen moet handelen, er is geen tijd om te wachten op de dierenarts. Je moet meteen de rode waterzak (de placenta dus) openen. Wanneer dit niet met je handen lukt kun je een stompe schaar gebruiken. Het vruchtwater zal eruit komen en als het goed is worden de voorbeentjes zichtbaar. Ga met je handen naar binnen, controleer of het hoofdje goed ligt en begeleid het veulen naar buiten door krachtig met de weeën mee te trekken aan de voorbeentjes.

Wanneer het veulen geboren is is het belangrijk om de ademhaling te controleren en de luchtwegen vrij te maken. De kans is groot dat het veulen vruchtwater binnen heeft gekregen of zuurstof tekort heeft.