Torvi en Tatui mee op buitenritjes.

De veulens zijn nu 2 en 3 maanden oud en ondertussen zijn ze beiden mee naar het bos geweest. 

Torvi is al een paar keer mee geweest en Tatui was vandaag voor het eerst mee.

Ze genieten in elk geval wel van de ritjes en hopelijk kunnen we binnenkort een keer naar de beek toe.

Tatui JP

Na alles wat we vorig jaar met Loven haar veulen meegemaakt hadden werd ze dit jaar extra goed in de gaten gehouden.  We waren dan ook blij dat ze het veulen tot dag 320 al had binnen gehouden. 

Op dag 319 dacht ik om de melk eens te testen om te kijken hoe hoog deze was. Echter zat deze niet hoog maar was hij al laag 6.4 namelijk.  Toen zijn we meteen over gegaan op meerdere keren te controleren per dag want tja je weet het maar nooit met Loven.  Op dag 325 had ze voor het eerst wat melk en in de loop van dag 326 zag je de melk witter worden en zaten haar sokken onder de melk. Aangezien ze dat vorig jaar meerdere dagen heeft gehad durfden we niet teveel te hopen. Rond 22:30 meste ze een keer en om 23:00 uur nog eens en dat volgende steeds sneller op. Ze raakte ook bezweet en was veel heen en weer aan het lopen. 

Op 25 mei dag 327 om 00:19 uur brak het water en om 00:29 uur was Tatui JP geboren.  De eerste mannelijke nakomeling voor Loxley en dan ook nog eens geboren op de 7e verjaardag van Loxley. 

En wat een prachtig kereltje is het met 2 gedeeltelijk blauwe ogen. Zijn kleur wordt momenteel nog getest. 

Torvi JP geboren

Op koningsdag is deze knappe dame geboren.  Nadat wilgje al een aantal dagen met hars liep ging dat woensdagnacht over in melk. 27 april om 22:05 uur onder het geknal van vuurwerk werd Torvi geboren.  Het was een zware bevalling want het is een hele grote dame en de schouders en heupen zaten goed vast. We hebben dan ook moeten helpen om haar eruit te krijgen. 

Torvi betekent donder in het Noors.  We hebben een vermoeden dat ze misschien smokey black is dus haren zullen opgestuurd worden om dit te testen.

Helaas gaat fokken niet altijd over roosjes

Nadat we er vanuit gingen dat we dit jaar maar 1 veulen gehad zouden hebben . Had loven opeens een dikke uier waar melk uit kwam. Na haar nog eens gecontroleerd te hebben bleek ze toch echt drachtig te zijn.

Ruim 18 nachten hebben we bij haar gewaakt omdat ze met melk liep en op 30 mei 2022 om 01:05 uur werd daar een prachtig smokey black dametje met 2 blauwe ogen geboren, Sekrè JP. Helaas had ik meteen in de gaten dat Sekrè veels te klein was en ik was bang voor misschien een tweeling. Dit was gelukkig niet het geval. maar Sekrë was wel prematuur/dysmatuur. We zijn meteen de biest klaar gaan maken die we van Wilgje opgevangen hebben en ook extra biest wat we van Pavo besteld hebben. De dierenarts is meteen gekomen omdat de placenta een rare vervorming erin had zitten. Elke 1.5 uur hebben we Sekrè de fles gegeven en ze had zo’n enorme vechtlust. Haar beentjes waren niet sterk genoeg om zelfstandig op te staan maar met onze hulp lukte het haar toch om elke keer iets langer te gaan staan en zelfs uiteindelijk een paar meter door de stal te lopen.

Helaas had ze te weinig antistoffen binnen gekregen en had ze extra plasma nodig. Ondanks dat dit haar overlevingskansen had moeten vergroten was de inspanning hiervan waarschijnlijk teveel geweest , en heeft Sekrè het gevecht op 1 juni 2022 rond 02:00 uur verloren. 

We wisten dat de kans heel erg klein was dat dit prachtige en perfecte dametje het zou halen , maar toch hebben we een enorme klap gekregen met haar verlies.

We zijn momenteel op antwoord van de universiteit van Utrecht aan het wachten wat de vervormingen van de placenta geweest zijn.

Ik wil iedereen bedanken die aan ons gedacht heeft de afgelopen dagen. En vooral Rachelle , die geholpen heeft om mij af te lossen met de voedingen van Sekrè maar die ook bijna alle nachten met mij op de wei gewaakt heeft. Want zonder het waken had dit meisje het de eerste 12 uur waarschijnlijk niet eens gehaald.

Sekrè betekend geheim in het Creools omdat we pas vlak voor haar geboorte wisten dat we haar konden verwachten.

Seren JP geboren

Op 12 mei 2022 heeft Wilgje ons deze hele mooie zwartbonte dame gegeven. Ze draagt de naam Seren JP . Het is een heerlijk ondernemend dametje die al te graag bij je komt knuffelen. De vader van Seren is ITS Loki JP die momenteel in Mexico staat.

Alle veulens van dit jaar verkocht.

Drie prachtige dames hadden we dit jaar op de wei rondlopen. Als eerste was Rioja verkocht , zij is ondertussen ook als eerste verhuisd maar gelukkig schoof Rioja maar 1 wei op dus kunnen we haar nog elke dag zien.

Daarna werd Reign verkocht. Reign gaat een hele lange reis maken want ze gaat namelijk naar Mexico! Op dit moment staat Reign als het goed is in quarantaine in Luxemburg voor ze op het vliegtuig naar Mexico zal gaan.

Van Riva had ik stiekem gehoopt dat die eigenlijk niet verkocht zou worden. En zo richting het einde van het jaar had ik ook niet meer verwacht dat ze dit jaar nog weg zou gaan. Maar plotseling kwam daar een berichtje van een oude bekende en toen ging het ineens heel snel. Momenteel loopt ze nog lekker bij ons op de wei maar als het goed is zal ze volgende week op transport naar Friesland gaan.

Reign JP geboren

Reign verraste ons door op dag 326 al aan te geven dat ze eruit wou komen. De dag erna is ze geboren, 30 mei 2021. Een prachtige bruinbonte dame met 1 blauw oog. Ze is van de combinatie Wilgje x Loxley. Reign mag dan wel de kleinste zijn, ze is ontzettend stoer naar haar grote zussen toe. 

Riva JP geboren

Nadat Loven ons een week lang gek had gemaakt werd op 24 april  2021 dan eindelijk Riva JP geboren. Wat een verrassing was het om een effen veulen aan te treffen maar wat is het een knappe dame. We zijn helemaal verliefd op dit knappe meisje van Loven x Loxley. Die ook nog eens een hele mooie bloedlijn heeft met oa Falcon, Thunder, Collin VdG en Chackotay erin. 

 

Rioja JP geboren

Op 14 april was het dan eindelijk zover na 345 dagen dracht werd Rioja JP geboren. Een prachtige valkbonte dame van Evolet en Loxley. Rioja is een heel vriendelijk en nieuwsgierig meisje dat heel erg graag met je komt knuffelen.

De paarden tandarts

Gisterochtend was het weer tijd voor de paarden tandarts . Ron ken ik nog van toen ik als klein meisje van een jaar of 10 op de manege deed paardrijden.  Hij was toen de eigenaar van de manege.  Later is hij verhuisd naar Frankrijk en regelmatig komt hij nog naar Limburg om wat paarden te behandelen aan hun tanden. Alhoewel veel paarden tandartsen tegenwoordig elektrisch vijlen doet Ron dit nog met de hand.  Zelf vind ik dit erg fijn omdat de paarden dan ook niet verdoofd hoeven te worden. De paarden waren weer erg braaf.  Loven had een melk hoektand los zitten en deze is dan ook meteen eruit gehaald.